Stil geboren

Miskraam

Ik lag bij de tandarts en vertelde aan de assistente dat ik net bevallen was met 20 weken. Ze vond het allemaal erg vervelend en zei lieve woorden. 5 minuten later kwam de tandarts en de assistente vertelde aan de tandarts dat ik een miskraam had gehad. Ik verbeterde haar. Ik had een stilgeboren kindje gekregen met twintig weken. Dat is wat ik haar ook vertelde daarvoor. Zij uiteraard niet wetende dat dat voor mij iets heel anders was.

Begrijp me niet verkeerd. Een miskraam is niet erger of minder erg dan wat wij hebben meegemaakt. Dat is uiteraard voor iedereen anders. Maar voor mij is een miskraam een andere categorie. Alhoewel je het een miskraam noemt tot 16 weken, heb ik een ander idee van een miskraam. Voor mij is dat een plotselinge geboorte voor 12 weken zwangerschap. Dus als iemand zegt tegen mij dat ik een miskraam heb gehad, dan klopt dit in mijn gedachten niet (en ik weet dat met mij nog vele anderen zijn).

Wat heb ik dan wel gehad? Ja, dat heeft een hele andere naam. Een intra-uteriene vruchtdood wordt het genoemd. Of ook wel sterfte ante partum. Oftewel de sterfte van de baby in de baarmoeder na 16 weken zwangerschap. Dat betekent dat je niet per se een spontane bevalling hebt. Deze had ik dus ook niet.

Wat moet je dan zeggen als je niet weet hoe je het moet noemen. Maak je zinnen wat langer en vertel gewoon iets uitgebreider wat er aan de hand is. Onze Fay is stil geboren, maar je mag wat mij betreft ook zeggen met 20 weken zwangerschap overleden. En mocht je echt miskraam willen zeggen… Doe dat dan maar niet met mij erbij 😘

Een gedachte over “Miskraam”

Geef een reactie